Slakkenhuiscichliden is het huidige thema. het zijn interessante omdat ze nog in een bepaalde fase van hun evolutie verkeren. Vanwege haar gedrag heel interessant is
Neolamprologis similis (BUSCHER, 1992)


Deze slakenhuisbewoner uit het Tanganjikameer, die vroeger Neolamprologus sp.aff. multifasciatus en vervolgens vanwege haar opvallend grote ogen Neolamprologus sp."big eyes" genoemd werd , is in het begin van de negentiger jaren door Ad Konings ontdekt, die ze op twee verschillende locaties in het middendeel van het meer wist te fotograferen; respectievelijk bij Bulu point in Tanzania, en cap Tembwe in het toenmalige Zaire nu Congo. Een tweede verspreidingsgebied ligt verder naar het zuiden aan de Congolese kust bij Zongwe. Van deze locatie, die ontdekt werd door K.H. Büscher komen ook de exemplaren die voor de soortbeschrijving gebruikt werden(1992)
De vis werd zo genoemd vanwege de gelijkenis met Neolamprologus multifasciatus, haar verre en legendarische neef. De tekening bestaat uit regelmatige bruine strepen die op ongeveer gelijke afstand liggen; ook in de staartvin, de rugvin en op het belangrijkste deel van het hoofd, zijn deze strepen te herkennen. Je zou in de tekening het negatief van Neolamprologus multifasciatus kunnen zien. Hier ontbreken de strepen in de staart- en de rugvin en op het voorhoofd. De rugvin vertoont een zwarte zoom met daar onder een goudgele band, de buikvinnen dragen een blauwachtige zoom. De volwassen mannetjes meten 5 cm, de vrouwtjes 3 cm
Verzorging:
In hun biotoop huizen de dieren vaak in een grote hechte groep in kerkhoven van de huisjes van Neothauma en de rotsspleten; omdat ze hun evolutie tot obligate slakkenhuisbewoner nog niet voltooid hebben worden ook holen en spelonken in de rotsen als woning geaccepteerd.
Voedsel :
De volwassen dieren kunnen het best dagelijks gevoerd worden met Daphnia Artemia, Mysis, Cyclops, krill uit de diepvries van de aquariumspeciaalzaak. In het gunstige seizoen zelf gevangen en ingevroren voedsel heeft natuurlijk een hogere voedingswaarde. Ook wat groen voer in de vorm van gemalen erwtjes en worteltjes vermengd met mosselvlees en garnalen voldoet uitstekend. Pas op met het voeren van enchytreen; doe het spaarzaam met het oog op vervetting.
Tot slot:
Onnodig te zeggen dat men de dieren zeker niet moet samenhouden met een andere slakkenhuisbewoner of zelfs met vissen die regelmatig in het rotslitoraal opduiken (Julidochromis of andere Neolamprologussoorten) die ze ongetwijfeld zouden overheersen. Men kan ze wel zonder gevaar samenhouden met Paracyprichromis nigripinnis of P.brieni, hetgeen een fraai beeld zou opleveren.


 

 
top