Decoratief is het ontwerp van het hoekterrarium van Dick van Outheusden in Ridderkerk zeer zeker. De foto geeft daar een ardige indruk van. Afmetingen: 65 X 65 X 50. Dan blijft het oeverdeel buiten beschouwing. Hij schreef het voor de keuring in als speciaalaquarium met dieren en planten, A2 dus. De bevolking bestaat uit 2 Trigochaster leeri (mannetjes), 2 zwaarddragers, 1 Barbus tetrazona (sumatraantje), 4 Corydoras julii en 1 Plecostomus.


Bij keuze voor kleinere soorten, zou je tot een bevolking kunnen komen die biologisch gezien wat meer verantwoord is. Esthetisch werkt dat ook beter. Kleinere soporten/meer per soort
Voor de planten in jet bovenwaterdeel zowel als het onderwaterdeel zou ook de keuze voor overwegend soorten die wat kliener blijven een verbetering zijn. Het probleem van een (te) donker waterdeel is heel creatief opgelost. Toch is het verscil in lichtniveau , vooral op de grens van nat en droog, een in het oog springende zaak.

Voor een goed oordeel echt moeilijk is het ontbreken van bevolking in het bovenwaterdeel. Is niet keuren (de eigenaar geeft het op als speciaalaquarium A2) daar de oplossing? Ik denk het niet, omdat volgens de keurwijzer de omgeving en plaatsing een rol moet spelen. Keuren als Terraium zonder dieren in het landdeel met neutrale cijfers (7) voor soortkeuze en gezondheid/ontwikkeling dieren is eigenlijk gewoonte geworden. Het gemiddelde van landdeel en waterdeel komt op de lijst.

 

 
top