>>>>>>>>>Het aquarium van O. Rinia te Makkum.
Hij was een van de vijf deelnemers aan de landelijke huiskeuring in het jaar 2000 die de trend zetten in de moderne zeewateraquaristiek. Met nog een drietal anderen liet hij zien, hoe steenkoralen gehouden en verzorgd moeten worden, willen zij groeien zodat we ze door middel van fragmentatie kunnen vermeerderen. We kunnen stellen, dat juist het vermeerderen van zeewaterdieren wel eens heel erg actueel zou kunnen blijken in de komende jaren.


Het aquarium is 2.60 m lang, 0.7 m diep en 0.5 m hoog. Samen met het biologisch filter dus een watervolume van zo'n slordige 1 kub. Natuurlijk een pro als het om een stabiele waterkwaliteit gaat. Op de beide pagina's aan dit aquarium gewijd, kan onder andere een indruk worden opgedaan van de uitgebreide techniek, waar geen onderdeel van overbodig is:
een eiwitafschuimer gecombineerd met een droog-nat filter waarover op de volgende pagina meer, een kalkreactor, een UV-lamp en een ozonisator.


Waterkwaliteit

Op een van bovenstaande plaatjes is collega-keurmeester Henk Alblas druk doende met de metingen. Het zal wel duidelijk zijn dat de waarden allemaal in orde waren, zodat ruimschoots werd voldaan aan de eisen die door steenkoralen getseld worden, willen ze kunnen groeien. Voor de geinteresseerden laten we ze hier even volgen.
....Temp: ....24 gr.C............................................I2:.... 0,02 ppm
.....pH:......8.1 gr.dH...........................................N02: 0 mg/l
.....KH: .....8.0 gr.dH ..........................................NO3: 0 mg/l
.... Zout:..... 35 gr/l ............................................PO4 0,15 mg/l

Bevolking:
Behalve het overzicht in de rechtermarge en twee Mandarijn- pitvisjes, die ik niet op de foto vast kon leggen, behoorden ook een zeeappel, 1 kappersgarnaal, Stenopus hispidus, 2 heremietkreeftjes, 2 porseleingarnalen, 1 bidsprinkhaankreeft, 2 symbiosekrabbetjes, 1 rode slangenster, 1 rood/witte slangenster 2 groene slangensterren, en een diadeem-zee-egel tot de bewoners van dit imposante aquarium.

 


...Gewervelde.bewoners

....Acanthurus...sohal

..Zebrasoma..flavescens


..Zebrasoma...xanthurum

...Paracanthurus..hepatus

...Chelmonprostratus

...Calloplesiopspaltivelis

....2.Oxycirrhitesptypus


..Pholidichthyspleucotaenia

 
top