Aqua-cadabra

AQUA-CADABRA
De titel is een verhaspeling van een oeroud toverwoord; "Aba-cadabra", afkomstig uit het Sanskriet. Tot op de dag van vandaag wordt het door magiŽrs en goochelaars uitgesproken bij het vertonen van hun kunsten. Voor menig buitenstaander en vooral ook voor de minder gelukkige aquariaan, lijkt het soms wel, of ook een aquariumliefhebber over een arsenaal van spreuken en kunstjes beschikt om alles naar wens te laten verlopen. Zeker wanneer men aquariumvissen wil reproduceren
.

In deze lezing gaan we in op het aquacadabra van de aquariumliefhebber. Aan de orde komen:
1) Kweken en het in kweekconditie brengen van de kweekdieren. Natuurlijk is behalve de waterkwaliteit het voedsel daarbij van onschatbare betekenis. Dus met een schepnet en een emmer trekken we erop uit om levend voer te gaan vangen. Omdat we daarbij opletten wat er zoal in het netje belandt, komen we erachter wat er nog leeft in een gemiddeld Nederlandse slootje,en dat daar zeer interessante dieren bij zijn. Naast de normale vangst van Cyclops en daphnia's zien we rovers als de geelgerande waterroofkever, Dytiscus marginalis, en de larve van de grote libelle, Aeschna cyanea, waarvan we de metamorfose tot een feeŽriek gevleugeld insekt meemaken. Hierdoor wordt de lezing ook interessant voor natuurliefhebbers.
2) Het gebrek aan kwalitatief hoogwaardig voer gedurende de wintermaanden leren we overbruggen. Kweken van regenwormen, kweken en verrijken van fruitvliegen, e.d. Een kweek van de Afrikaans treksprinkhaan die in de voedselbehoefte van zowel hele kleine visjes, als grote rovers kan voorzien.
3) Enige bijzondere aquariumvissen komen naast een aantal bekende visfamilies in beeld. We zien hoe ze voor de kweek worden ingezet. In bepaalde gevallen voor een ďduurkweekĒ. Wat handigheidjes en kunstjes worden getoond.
4) Importen e.d. We horen iets over hoe we wildvang dieren aan aquariumomstandigheden kunnen aanpassen.
5) Ook aan aquariumfotografie ruiken we even ; het maken van een geslaagde opname van ons aquarium en een visportret komen even aan de orde.
Neem daarbij dat men de spreker met zinnige opmerkingen of vragen mag onderbreken en u hebt de ingrediŽnten voor een boeiend avondje aquarium-hobbyen.
Na afloop van de avond, bij de wel heel verrassende afsluiting, behoort men tot de ingewijden. De aquaristiek bevat geen aquacadabra meer.

 


Dytiscus marginalis

 

 

 

 

 

 

 

  home .........top .......bestel