Vijftien maal 10+ met een griffel

 

Nederland kent 15 N.B.A.T.- districten die elk jaar weer hun kampioenen aanmelden voor de Landelijke huiskeuring. En dat in de vier categorieŽn gezelschapsaquaria, speciaalaquaria, zeewateraquaria en terraria. Samen goed voor een kleine 6o topaquaria. Spreker maakt regelmatig deel uit van de groep keurmeesters die deze keuring mogen verzorgen.
Interieur van de Heer Th. van Dusseldorp. Av. De Kempvis te Valkenswaard. Landskampioen A1 1994
In deze voordracht wordt een selectie van 15 vivaria van de laatste jaren landelijke huiskeuringen in beeld gebracht en besproken. Natuurlijk komen uit elke categorie vivaria aan de orde. Dus gezelschapsaquaria, speciaalaquaria zeewateraquaria en terraria. Dus bij uitstek een lezing voor een verenigingsavond waar het publiek doorgaans ook zeer gemeleerd is.

De keuring wordt niet op de voet gevolgd en het zijn niet perse de kampioenen die getoond worden. Maar de aquaria die om de een of de andere reden opvielen. Fraaie aquaria en interessante voorvallen wisselen elkaar af. Vondsten van deelnemers op het gebied van techniek, inrichting, of compositie worden naar voren gebracht en belicht. Het keuren en het keuringsresultaat speelt in het commentaar een ondergeschikte rol.
De lezing geeft een goede kijk op het niveau van de Nederlandse aquaristiek. Bovendien maakt ze duidelijk dat keuren niet haaks staat op op de normen betreffende dierenwelzijn die tegenwoordig "hot item" zijn. Integendeel; door aan keuringenen deel te nemen, spant men zich extra in om het de dieren naar de zin te maken. Zo zijn de keuringsdeelnemers trend-setters in vernieuwing en verbetering van techniek. En deze verbeterde techniek maakt het weer mogelijk het aquariummilieu beter aan te passen aan het welzijn van de bewoners.

Na overleg met de spreker is het mogelijk aquaria van de eigen vereniging of het district in de lezing te laten opnemen.
Juist omdat alle categorieŽn aan bod komen is dit de geijkte lezing voor haast elke aquariumvereniging

 

 

 

 

 

 

 

 

 


B1-aquarium van dhr. L.Moonen in Geleen Deelnemer 2000

  home top bestel