Ik deelde het toilet met een zwarte weduwe


Spreker maakte van 6 tot en met 23 augustus 1991 een reis naar Malawi. Bewust was de reis tevoren op het allernoodzakelijkste na niet voorbereid. Daardoor raakte hij soms in adembenemende omstandigheden verzeild, die gelukkig allemaal goed afliepen.

Hoofddoel was natuurlijk een bezoek aan de cichliden-exporteur Stuart Grant, die al ruim 20 jaar jaar vanuit Salima de verzending van cichliden uit het westelijk deel van het meer naar alle delen van de wereld verzorgt. Spreker genoot gedurende een vijftal dagen gastvrijheid bij deze karakteristieke siervisliefhebber. Hij werd door Stuart in de gelegenheid gesteld een aantal vangexpedities op het meer mee te maken. Op een van deze tochten raakte het gezelschap verzeild in een heuse storm waarbij huizenhoge golven met The Queen Mary, het kleine motorbootje, speelden. Maar door de stuurmanskunst van Cheerwa, de kapitein liep ook dit avontuur goed af. Bij een andere gelegenheid werd hij midden in de nacht door Stuart Grant gewekt, om er getuige van te zijn hoe er een zending vissen binnen kwam uit het noordelijk deel van het meer. Spreker doet uitgebreid verslag van zijn belevenissen, waarbij natuurlijk genoemde aquaristische evenementen hoofdmoot zijn. U bent er getuige van hoe cichliden gevangen worden en welke verzorging ze krijgen voor ze op het vliegtuig naar o.a. Nederland worden gezet. Maar los daarvan vertelt hij over het onbeschrijflijk mooie landschap en het volk van Malawi met zijn typische gebruiken.
Zo doet hij verslag van een driedaags verblijf aan het zuidelijk deel van het meer beneden Monkeybay, waar hij ook op bescheiden schaal verkenningen verrichtte op terrarium-gebied. Op een van de toiletten van deze bungalow huisde achter de stortbak een zwarte trechterspin. Die aanleiding was voor de titel van dit verhaal. Ook werd een tocht gemaakt over de Shire river. De enige afwateringsmogelijkheid van het meer via de Zambezi naar de Indische Oceaan. Kortom een geweldige lezing voor elke aquariumliefhebber, maar zeer speciaal voor de Malawi-fan


Boab boom aan Malawimeer

 

 

 

 

 

visser op lake Malawi

 

  home......... top ......bestel