>>>>>Bedreiging van koraalriffen door de aquariumhobby?

In de loop van het jaar 2000 publiceerde het WCMC de stand van zaken met betrekking tot de wereldwijde handel in Scleractinia (steenkoralen). In de periode 1985 tot 1997 importeerden 70 landen uit 120 exportlanden met elkaar een kleine 20000 ton levend of dood steenkoraal.
.................. In het toptienlijstje van de importerende landen prijkt de V.S. bovenaan met West-Europa als goede tweede. De handel in koraalskeletten nam af van 4000 ton per jaar naar 1000 ton per jaar. Daarentegen constateerde men een sterke toename van de handel in levende steenkoralen (700 ton per jaar). De cijfers liegen er niet om en maken duidelijk en begrijpelijk dat regulering niet kan en zal uitblijven.

Acropora in het aquarium van O. Rinia te Makkum
...............
De handel van in aquaria gekweekte dieren betreft nog slechts 0.03 procent. Het gaat daarbij in hoofdzaak om de "makkelijk" te kweken Acropora-soorten. Vooral voor
de veel moeilijker te kweken soorten als Euphyllia, Goniopora, Catalaphyllia en Trachyphyllia zijn we nog bijna voor 100% aangewezen op de natuur.
Niettemin zijn de resultaten in de Nederlandse aquaria bereikt hoopgevend. Daarom ware het te wensen dat er voor terzake kundige zeewateraquariumliefhebbers in samenwerking met de grootste hobby-organisatie op dat gebied, de N.B.A.T., een licentiebeleid ontwikkeld werd, voordat de weg naar meer kennis en ervaring op dit gebied voorgoed wordt afgesloten.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
top