De man achter Fish & Photo, Frans Maas, is van 1938.
Al heel vroeg is hij geÔnteresseerd in de natuur waarin vooral de fascinerende wereld onder water hem boeit. Wanneer precies het eerste aquarium kwam, kan hij zich niet meer herinneren. Wel weet hij nog dat er stekelbaarsjes, kikkervisjes, salamanders of waterinsecten in zaten. Sinds zijn 16e is hij gedreven aquariumliefhebber.

Zijn interesse gaat naar de hele aquaristiek uit. Naast zijn aquarium van 1.30 m heeft hij een zestal kleinere aquaria voor fotografie, kweek en experimenten.

Als bestuurder van een paar aquariumverenigingen is hij betrokken bij de organisatie van een aantal tentoonstellingen o.a. De grootse Aqua Expo van 1977 in Asten.

In 1979 wordt hij door de Nederlandse Bond Aqua Terra (N.B.A.T.) aangesteld als keurmeester.
Vanaf 1982 maakt hij bijna onafgebroken deel uit van het team keurmeesters voor de landelijke huiskeuring.  Hij maakt zich een aantal jaren verdienstelijk als secretaris van de Commissie Bondskeurmeesters. Zo maakt hij deel uit van de commissie die nieuwe keurmeesters opleidt en examineert. Ook is hij de auteur van een niet onaanzienlijke reeks artikelen over de vivaristiek. Verschillende keren was hij als auteur-docent betrokken bij aquariumcursussen in Nederland en BelgiŽ.

Nog zeer recent werd hij tot zijn niet geringe verbazing, maar niet minder grote trots, benoemd tot erelid van de Belgische aquariumclub, De Zilverhaai in Beringen, waar hij als sinds de oprichting goede relaties mee onderhoudt. Het daarbij behorende "Tinnen Perkament" heeft een ereplaats op zijn werkkamer.
Op 230201 kreeg hij door de voorzitter van A.V. Ticto in Hardinxveld- Giesendam, waar hij al sinds 1970 voordrachten verzorgt, de verenigingsspeld op z'n revers geprikt.

In 1992 brengt hij een bezoek aan Stuart Grant aan het Malawimeer en in 1997 maakt hij samen met zijn vrienden Ton Cooijmans van Tropifish uit Beek en Donk en de Belgische discusspecialist Bennie Evers een studiereis naar BraziliŽ.

In 1996 wordt hij met algemene stemmen verkozen tot voorzitter van de N.B.A.T. Gedurende 3 bestuursperiodes, tot maart 2006, blijft hij aan het roer. Bij zijn afscheid van dat bestuur werd hij benoemd tot erelid

Frans Maas, rasverteller als hij is, is een veel gevraagd spreker op verenigingsavonden in binnen en buitenland. De dia's voor zijn voordrachten zijn van zijn eigen hand. De ervaringen bij het fotograferen opgedaan, heeft hij vastgelegd in een boekje over Aquariumfotografie.


 

 

 

boekje

 
top