3. J. Smalburg; Heemskerklaan 173 Hillegom heeft zijn aquarium nog maar betrekkelijk kort geleden ingericht. Het is allemaal nog een beetje vers. Geen wonder dus dat alles nog niet gestabiliseerd is. De inrichting verraadt gevoel voor de esthetishe regels die in aquariumhoudend Nederland gemeengoed geworden zijn.

het ziet er veelbelovend uit, maar bij het plaatsen van sessiele dieren is het raadzaam zich ervan te vergewissen dat ze ook werkelijk stabiel staan. Het geheel heeft zijn optimale status nog niet bereikt; ook voor de begrensde ruimte van het aquarium niet. Wat meer en ook wat uitbundiger kalkrood- en paarswiergroei is gewenst. Het meubel verdient ook nog een laatste controle.

4. E. Kooij; Weerestein 35 in Loenen a.d. Vecht is deelnemer met twee aquaria. Een speciaal-aquarium Zuid-Amerika met de afmetingen 185 X 85 X 58. Ooit zullen er discusvissen komen.
Microgeophagus ramirezi is een monogame vis, dus moeten ze paarsgeijze gehouden worden. Zij kunnen ook nog wat groter en ook de citroentetra heeft nog wat tijd nodig. Natuurlijk kunnen we de natuurlijke schoolgrootte niet benaderen. Daarom; een wat bescheidener aantal geeft meer rust. De bak staat nog betrekkelijk kort. Geen wonder dat zich een en ander nog niet optimaal ontwikkeld heeft. Over het algemeen streeft men er naar geen cultivars in een biotoopaquarium te gebruiken. Maar de natuurlijke vormen worden maar mondjesmaat aangeboden. Beter een beplanting die niet 100% is wat men had gewild, dan geen beplanting.
Het tweede aquarium is een gezelschapsbak met een prima bevolking, prima gezond en al aardig uitgegroeid. Vooral ook omdat de Hemigramopetersius caudalis nogal groot is (wordt) en een drukke zwemmer is, zou het de moeite waard zijn eens te overwegen of een paar minder, ten gunste van iets meer kleur op zijn plaats zou zijn. De bodem is nogal compact, waardoor er weinig afbraak in plaatsvindt. De plantengroei kan iets voller. Dat zal ze ongetwijfeld worden als er wat meer afbraakprodukten beschikbaar zijn. Probeer meer verbanden aan te brengen tussen de losstaande plantengroepen

R.Kiek
H.Schniedewind

J.Smalburg
E.Kooij

A.V.Velzen
C.d.Pauw

W.Udo
J.Klaassen


C.Wortel
H.Dankers


T.v.d.Vlugt
C.Warmerdam
H.d.Bruyne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
top